Indien

Hit går pengarna från Bial!

EFS relation till ELC in MP, den evangeliska kyrkan i Madhya Pradesh, daterar sig över 135 år tillbaka i tiden, till 1877 då EFS inledde sin missionsverksamhet där. Detta har resulterat i ett arbete tillsammans med denna lilla, långsamt växande kyrkan som har ett stort socialt nätverk. Kyrkan har många skolor med flera tiotusental elever, från förskolor, mellanstadium och högstadium till högskolan i Chhindwara. Skolorna har ett gott anseende och eleverna kommer från både muslimsk, hinduisk och kristen religion.

Kyrkan har alltid arbetat bland de fattigaste. Genom kyrkornas sociala arbete, bibelkvinnor och evangelister når man många av Indiens fattiga. Fyra större sjukhus finns i anslutning till kyrkans arbete (de har dock egen ledning och ekonomi).

 

 

Barn- och skolhem i Shahpur

Den indiska kyrkan i Madhya Pradesh driver barn- och skolhem som etablerades i samband med hungerkatastrofer då många barn som förlorat sina föräldrar satt utanför missionärernas hem för att få hjälp. Gemensamt för alla barn- och skolhem är att barnen ges kristen undervisning i hemmet och deltar i kyrkans verksamheter. 

Bial stöttar barnhemmet i Shahpur där barnen, alla flickor, nu är i yngre tonåren. Det kommer inte nya barn dit utan tanken är att barnen helst ska leva i mer familjeliknande miljöer. Barnen får genom hemmet möjlighet att gå i skolan och ges stöd i livet att kunna klara sig när de lämnar hemmet då de ska gå högre utbildning eller gifta sig. Flera barn har redan innan dess också fått flytta hem till familjer, såsom släktingar. Kyrkans personal på barnhemmet fortsätter att ha god kontakt med de unga som flyttar från hemmet. 

 

Fakta om Indien


Visste du att…

… Indien är sju gånger så stort som Sverige. Där talas 15 större språk och 800 mindre språk och dialekter.
… På en plats i Indien kan det regna mer än 9 meter på en månad.
… Det finns slalombackar i Indien.
… Det finns 182 miljoner kor och enligt hinduismen betraktas de som heliga.
… Det vanligaste fordonet på landsbygden är oxkärra.
… Här finns det människor som bor i hus med  mer än 500 rum, medan andra bor direkt på gatan.
… På landet bor man i jordhus. Jordgolv går inte att skura med vatten. Istället bestryker man dem med färsk kogödsel som blandas med vatten till en tjockflytande massa. Kogödsel anses inte smutsigt eftersom kon anses helig.
… Den indiska elefanten har mindre öron och är ljusare till färgen än den afrikanska. Den har mildare humör och går att tämja. Därför används den som tempelelefant i festprocessioner. Den används också i skogsarbete
… I Sverige levde vi för 1500 år sedan i järnåldern. Vid den tiden gjorde indierna en ny revolutionerande matematisk upptäckt: de uppfann nollan. Nollan var en helt ny symbol som i sin tur skapade det tiosiffriga räknesystemet. Nollan och decimalsystemet öppnade dörrarna till kvadrat och kubikrötter, pi och ekvationer med okända storheter. Den moderna matematiken vilar på den indiska nollan. Även formgivningen av våra siffror kommer från Indien. På sin väg västerut införlivades de med arabiska kulturer och kallas därför vanligen arabiska siffror. De ursprungliga siffrornas former har en genial egenskap de innehåller samma antal vinklar som sitt siffervärde.
… Många svenska ord har indiskt ursprung t ex. tank, peppar, punsch, panda, tjej, mango, ingefära, djungel, bungalow, shampoo, smaragd och socker.


Artiklar från Indien

Bildreportage med Kerstin Oderhem i Indien

Bildreportage Happy Valley School som Bial-givare varit med och byggt. Bial stöttar för närvarande i skolan ekonomiskt.

Religionsfriheten hotad i Indien