Indien

Hit går pengarna från Bial!

 

Studiestöd för ungdomar

Genom den lutherska kyrkan i Madhya Pradesh i centrala Indien får ungdomar som lever i utsatthet stöd till sina studier. Flera av dessa har tidigare bott på ett barnhem i Shaphur som inte längre finns kvar.

Några av ungdomarna som omfattas av studiestödet bor och studerar på gymnasiet i Chhindwara och andra läser olika yrkesutbildningar varav flera utbildar sig till sjuksköterskor i Padhar. Tidigare drev kyrkan ett barnhem i Shahpur som under många år var ett hem för barn och unga som kom från svåra livssituationer. Barnhemmet finns inte längre kvar, men de ungdomar som vuxit upp där får stöd till sina studier för att i framtiden kunna försörja sig själva.


En kyrka som är Jesu händer och fötter

I Indien samarbetar EFS med den evangelisk-lutherska kyrkan i Madhya Pradesh (ELC in MP), som verkar i delstaterna Madhya Pradesh, Chhattisgarh och Maharastra.

Kyrkan driver en lång rad skolor, några internat, en högskola och fyra sjukhus som tillsammans betjänar flera tiotusentals människor. Padhar sjukhus har en tydlig kristen profil, exempelvis inleds varje dag med en morgonbön. För att få bättre tillgång till välutbildad personal startade sjukhuset för några år sedan en sjuksköterskeskola.

Kyrkan har ungefär 25.000 medlemmar i 88 församlingar, de flesta i mycket fattiga områden. Det är många gånger svårt att leva som kristen i Indien, men många kommer till tro på Jesus. 

EFS inledde sin missionsverksamhet i det som då kallades Centralprovinserna 1877. ELC in MP grundades 1923.


Fakta om Indien


Visste du att…

… Indien är sju gånger så stort som Sverige. Där talas 15 större språk och 800 mindre språk och dialekter.
… På en plats i Indien kan det regna mer än 9 meter på en månad.
… Det finns slalombackar i Indien.
… Det finns 182 miljoner kor och enligt hinduismen betraktas de som heliga.
… Det vanligaste fordonet på landsbygden är oxkärra.
… Här finns det människor som bor i hus med  mer än 500 rum, medan andra bor direkt på gatan.
… På landet bor man i jordhus. Jordgolv går inte att skura med vatten. Istället bestryker man dem med färsk kogödsel som blandas med vatten till en tjockflytande massa. Kogödsel anses inte smutsigt eftersom kon anses helig.
… Den indiska elefanten har mindre öron och är ljusare till färgen än den afrikanska. Den har mildare humör och går att tämja. Därför används den som tempelelefant i festprocessioner. Den används också i skogsarbete
… I Sverige levde vi för 1500 år sedan i järnåldern. Vid den tiden gjorde indierna en ny revolutionerande matematisk upptäckt: de uppfann nollan. Nollan var en helt ny symbol som i sin tur skapade det tiosiffriga räknesystemet. Nollan och decimalsystemet öppnade dörrarna till kvadrat och kubikrötter, pi och ekvationer med okända storheter. Den moderna matematiken vilar på den indiska nollan. Även formgivningen av våra siffror kommer från Indien. På sin väg västerut införlivades de med arabiska kulturer och kallas därför vanligen arabiska siffror. De ursprungliga siffrornas former har en genial egenskap de innehåller samma antal vinklar som sitt siffervärde.
… Många svenska ord har indiskt ursprung t ex. tank, peppar, punsch, panda, tjej, mango, ingefära, djungel, bungalow, shampoo, smaragd och socker.


Artiklar från Indien

Pionjären Vivi Rinman – samlarbild!

Blind tro – att våga tro när vi inte ser

Bildreportage med Kerstin Oderhem i Indien

Bildreportage Happy Valley School som Bial-givare varit med och byggt. Bial stöttar för närvarande i skolan ekonomiskt.