Raffael

Raffael berättar om sig själv

Jag är 3 år gammal och kommer från Tanzania. Jag har fem giraffsyskon, en mamma och en pappa. Hela min familj bor kvar i Tanzania. När jag föddes var jag redan 2 meter hög vägde 50 kilo. När jag har växt färdigt så kommer jag nog att vara 5 meter lång och väga 1000 kilo. Som ni vet så har jag ju en väldigt lång hals. Därför tycker jag att det är lättast att äta blad från höga träd. När jag bodde i Tanzania så brukade jag äta från ett speciellt träd, akacia, som finns där. Det trädet har så goda blad. Nu när jag är 3 år så måste jag ungefär äta 30 kilo blad varje dag, men när jag blir vuxen måste jag äta 60 kilo varje dag! Här i Sverige tycker jag bäst om att äta blad som kommer från björken. Men jag tycker också om ekblad och bokblad. Ibland blir jag törstig och när jag ska dricka så måste jag sära mina framben super mycket så att jag kan komma ner ända till vattnet.

Vet ni hur gammal en giraff kan bli? Den kan bli ungefär 25 år gammal. Jag har förstått att det inte är så mycket för en människa, men för en giraff är det jättemycket! Det är klart, de giraffer som lever i den vilda naturen där lejon kan komma och äta upp dem kanske inte klarar sig så länge. Men eftersom jag nu lever i Sverige så räknar jag med ett låååångt liv!

Det som är största skillnaden mellan Tanzania och Sverige är att det är mycket kallare här. Jag är van att aldrig behöva sätta på mig en halsduk, men ni kan tro att jag har varit frusen i Sverige. Många gånger har jag suttit framför brasan tillsammans med Haki och bara njutit av värmen där. Under sommaren här i Sverige är det skönt väder såklart! Jag träffade Haki på en av hennes resor till Ulf Ekängen som var missionär i Tanzania. När Haki berättade om Sverige och alla er barn hon hade träffat i Salt och EFS så blev jag sugen på att följa med och träffa er. Tillsammans tog vi flyget från Tanzania och kom till Sverige. Även om det är kallt ibland så trivs jag väldigt bra. Jag får åka runt och träffa en massa fina barn och prata om Jesus, barns rättigheter och Bial. Jag håller liksom koll på insamlingen till Bial, så att vi samlar in pengar så det räcker och att de kommer rätt! Bra va!?