Raffael

Raffael berättar om sig själv

Jag är 3 år gammal och kommer från Tanzania. Jag har fem giraffsyskon, en mamma och en pappa. Hela min familj bor kvar i Tanzania. När jag föddes var jag redan 2 meter hög vägde 50 kilo. När jag har växt färdigt så kommer jag nog att vara 5 meter lång och väga 1000 kilo. Som ni vet så har jag ju en väldigt lång hals. Därför tycker jag att det är lättast att äta blad från höga träd. När jag bodde i Tanzania så brukade jag äta från ett speciellt träd, akacia, som finns där. Det trädet har så goda blad. Nu när jag är 3 år så måste jag ungefär äta 30 kilo blad varje dag, men när jag blir vuxen måste jag äta 60 kilo varje dag! Här i Sverige tycker jag bäst om att äta blad som kommer från björken. Men jag tycker också om ekblad och bokblad. Ibland blir jag törstig och när jag ska dricka så måste jag sära mina framben super mycket så att jag kan komma ner ända till vattnet.

Vet ni hur gammal en giraff kan bli? Den kan bli ungefär 25 år gammal. Jag har förstått att det inte är så mycket för en människa, men för en giraff är det jätte mycket! Det är klart, de giraffer som lever i den vilda naturen där lejon kan komma och äta upp dem kanske inte klarar sig så länge. Men efter som jag nu lever i Sverige så räknar jag med ett låååångt liv!

Det som är största skillnaden mellan Tanzania och Sverige är att det är mycket kallare här. Jag är van att aldrig behöva sätta på mig en halsduk, men ni kan tro att jag har varit frusen i Sverige. Många gånger har jag suttit framför brasan tillsammans med Haki och bara njutit av värmen där. Under sommaren här i Sverige är det skönt väder såklart! Jag träffade Haki på en av hennes resor till Ulf i Tanzania. När Haki berättade om Sverige och alla er barn hon hade träffat i Salt och EFS så blev jag sugen på att följa med och träffa er. Tillsammans tog vi flyget från Tanzania och kom till Sverige. Även om det är kallt ibland så trivs jag väldigt bra. Jag får åka runt och träffa en massa fina barn och prata om Jesus, barns rättigheter och BIAL.
// genom Viktoria Nordén 2010-06-18


Insamlingstips!

Insamlingen till BIAL sker på många olika vis! Allt från en vanlig kollekt i gudstjänst till en gala!

Sätt upp ett mål och visa hur mycket som samlas in. En insamling som har ett mål och som visar på resultat gör att människor får perspektiv och fortsätter att ge. Delaktigheten i att tillsammans jobba för ett mål är viktig!

Mer om varför vi ska samla in pengar, motivera till givande och engagera oss internationellt kan du läsa om i detta SKATTEN-mejl: Ge vidare! Ett uppdrag för alla åldrar.

Idéer för att visa på hur mycket som samlas in:

 • En leksaksgiraff i söndagsskolan som får en liten halsduk för varje hundring.
 • Ett rör där bollar läggs i för varje hundring, när tio bollar ligger i röret har vi nått målet för en termin!
 • Hjälp Raffael att få mat! Skriv ut/måla en Raffael på ett större ark och måla ett träd bredvid som växer upp till Raffaels hals för varje gång ni samlar in pengar till BIAL. Eller skapa ett träd och sätt dit löv för tex varje 20 kr som samlas in.

Berätta om och visa vart pengarna går: 

BIAL vill att givarna ska veta vart pengarna som samlas in går. I stora drag handlar det om att barns rättigheter ska efterlevas och att barn ska få höra om Jesus och erfara Guds kärlek i handling. För att visa på det kan ni i församlingen och barngruppen:

 • välja ut ett BIAL-land eller projekt och fokusera er information på det.
 • sätt upp information och artiklar här ifrån hemsidan om det aktuella projektet. Ni hittar det under fliken ”Projekt” och varje land.
 • läs upp utdrag från BIAL-missionärernas bloggar (se fliken ”Missionärer”)
 • låt barnen leta reda på fakta om landet och gör en utställning i kyrkan! Länktips på hemsidor om olika länder finns under ”Om BIAL”.
 • visa BIAL-filmer från efsplay.nu.
 • använd kollektuppropen för att uppmuntra till givande i församlingen, ni hittar dem under ”Om BIAL”.
 • visa bildspel som presenterar BIAL på en gudstjänst eller annan samling, finns under ”Om BIAL” och ”Ledarmaterial” – media.
 • under infon om projekten vi stöttar i Etiopien och Tanzania finns det listor med vad pengarna är värda i de olika länderna, skriv upp och berätta för barnen så att det blir konkret för dem vad tex en 10:a är värd – mer än vi kan tro!

Tips från lokala sammanhang

Träd i EFS ”Lutha” Borås 

BIAL-träd
I EFS ”Lutha” Borås finns ett träd som pryds av händer som löv varje 100 kr som ges till BIAL.