Familjeutflykt

För att fördjupa kontakten med barnens familjer och knyta kontakter i samhället med flyktingar och nysvenskar är det ett gott tillfälle att arrangera en familjeutflykt eller kanske en gemensam middag en gång per termin.

Förberedelser
Välj ett utflyktsmål ute i naturen, relativt avskilt, gärna med tillgång till en stuga eller liknande. Låt deltagarna själva ta med sig mat/fika och dryck så att det räcker till några fler, alla har kanske inte möjlighet att ta med, och gör ett ”knytkalas”. Det underlättar för er som arrangörer och ger en god upplevelse av delaktighet. För de flesta ligger det en speciell glädje i att kunna få bjuda av sitt, att ge smakprov, bokstavligt talat, av sin egen kultur. Knytkalasmodellen ger flera fina tillfällen att träna språk, och inte minst, glada skratt.

Aktiviteter
Vintertid, med snötillgång, passar det fint att ta med ett antal pulkor och ordna pulkatävling för stora och små. De flesta brukar vilja vara med. Det är härligt för barnen att se sina föräldrar slappna av och leka!

Fiske kan vara en lämplig aktivitet vare sig det är vinter eller sommar. Att göra upp eld är bidrar till en fin gemenskapen runt elden som är välgörande för både barn och vuxna. Där kan det passa att sjunga tillsammans. Fråga någon som har gitarr att ta med!

En opretentiös och trevlig aktivitet är brännboll, om utflyktsplatsen medger en sådan aktivitet. Detta spel uppskattas av nästan alla åldrar och är ju en bit av svensk kultur som vi kan dela med oss av.

Kom ihåg: Inför utflykten är det viktigt att informera om vilka kläder och skor som kan vara lämpliga.

Familjemiddag

Många familjer har ofta veckans alla kvällar inbokade. Men äta middag ska ju alla göra. Då är ett tips att barngruppen tillsammans med ledaren/ledarna får förbereda en måltid och inbjuda sina familjer till en middag mellan förslagsvis kl. 17.00 och 18.30. Det blir garanterat ett trivsamt och uppskattat kaos. Ordna gärna med lite extrahjälp vid serveringen så att ledarna kan sitta ner och äta tillsammans med de övriga.
Välj något enkelt som makaroner, köttbullar och fruktsallad. Efter maten kan man berätta lite om barngruppen, låta barnen sjunga eller visa något de gjort och ge tid till frågor.