Kapsylbrosch

Att återvinna sådant som i vanliga fall skulle bli skräp, och i värsta fall slängas i naturen, är ett klokt sätt att ta hand om Guds skapelse, människor, djur och natur. I Etiopien, precis som i Sverige, är det vanligt att det bjuds på läsk när det är fest eller när man har gäster. Nu ska vi återvinna kapsyler från läskflaskor och göra fina broscher!

Låt barnen göra minst varsin brosch. Det går även att göra nyckelring. Sälj det ni tillverkat när söndagsskolan är slut på kyrkfikat eller vid ett annat tillfälle som passar er grupp till förmån för missionsprojektet.

Ni behöver:
· Kapsyler
· Hammare (eventuellt spik)
· Bilder från missionsprojektet eller tyg
· Saxar
· Säkerhetsnålar
· Lim (gärna limpistol)
· Eventuellt nyckelringar och/eller magneter

Genomförande
Förbered genom att ta med kapsyler alternativt meddela föräldrarna på informationslappen vid tidigare samlingar att barnen ska ta med kapsyler till denna gång. Kanske det finns möjlighet att spara undan kapsyler från andra verksamheter i den lokal ni håller till? Skriv ut bilder från missionsprojektets bildmapp på Resurs-CD:n eller använd andra bilder ni hittar i tidningar. Ta bort plasten på kapsylens insida. Lägg kapsylen på något hårt och oömtåligt med öppningen mot underlaget. Banka försiktigt runt kapsylens kanter med hammaren. Ni kan förbereda detta innan, eller låta barnen vara med och utföra detta moment.
Obs! tänk på att kapsylen kan göra märken på underlaget.
Låt barnen klippa ut runda bilder eller fina tygbitar i kapsylens mått och limma fast på kapsylens insida. Limma fast säkerhetsnålen på baksidan, alternativt sätt fast en nyckelring genom att göra ett litet hål i kapsylens kant med hjälp av spik och hammare och trä igenom nyckelringens hänge. En tredje variant är att limma fast en magnet.

Ta med hem
Förslaget är att ni säljer era tillverkade alster till förmån för missionsprojektet, men ni kan också låta barnen ta med det de tillverkat hem.