Blomsterkrans; ”mala”

När Jesus red in i Jerusalem ville människor välkomna honom på ett särskilt sätt, de lade ut sina mantlar och kvistar från träden på marken där Jesus kom ridandes på åsnan. I Indien är många väldigt gästfria. Det betyder att de tycker om att bjuda hem släkt och vänner, och de gör mycket för att visa att de tycker om dem som kommer och hälsar på. Det är viktigare än att ha en massa dyr och fin mat eller att det finns många dyra och fina saker i huset där de bor. Ett sätt att välkomna och göra sina gäster glada är att hänga blomsterkransar som kallas ”mala” runt halsen på dem när de kommer. I dag ska ni få göra liknande kransar och ge till några som kommer och hälsar på hos oss!

Ni behöver:
Kopieringsunderlag Blommor indisk blomsterkrans
Silkespapper i olika färger eller annat tunt, färgat papper
Alternativt tunt tyg i olika färger
Saxar
Nål och tråd
Pennor

Förberedelse
Kopiera blommorna (kopieringsunderlaget) och klipp ut de olika blommorna som kan användas som mallar. Till de yngsta barnen kan ni i förväg klippa ut blommor i silkespapper eller tyg och sedan låta dem välja vilka de vill ha till sin krans.

Genomförande
Dela ut papper eller tyg till barnen. Säg att de ska rita blommor (eventuellt kan de använda mallarna) och klippa ut dem. De kan nog behöva lite hjälp med detta. Det går också bra att riva bitar av silkespapper – det behöver inte vara tydliga blomformer. Trä en tråd genom ”blommorna” med hjälp av en nål. Blommorna behöver inte sitta så tätt – det kan gärna få vara lite tråd mellan varje ”blomma”. Knyt till slut ihop tråden. Bjud in föräldrar och andra till er samling och hälsa dem välkomna genom att hänga blomsterkransarna runt halsarna på dem.
En liten gåva från oss kan bli till stor glädje och upplevas som väldigt värdefull.

Ta med hem
Kanske kan barnen och deras föräldrar bjuda hem släkt eller vänner, eller några de ännu inte känner, och hälsa dem välkomna med blomsterkransar?!