Maandazi

Ett vanligt fikabröd i Tanzania är frityrkokta ”bullar” som heter maandazi (andazi i ental) och liknar munkar utan hål. Det får man på bjudningar hemma hos folk, för det är sällan någon har en ugn i sitt kök och dessa går också fort att göra. Man kan också köpa dem längs vägarna, långt ut i minsta by, ungefär som vi köper varmkorv. Ofta är det pojkar som säljer, liksom det också är pojkar som går runt och säljer rostade jordnötter i små påsar som de snor ihop av tidningspapper.

Du behöver:
2 ägg
½ liter mjölk
3 dl socker
vispas ihop
½ tsk salt
1l mjöl
4 tsk bakpulver

Gör så här:
Blanda alla ingredienser. Smeten ska vara lösare än en vetedeg men betydligt tjockare än pannkakssmet.
Värm olja (minst 1 liter matolja eller frityrolja) i en kastrull, men passa den noga så att den inte blir för het. Med ett par skedar lägger du i klickar av smeten så runda som möjligt, några åt gången och låter bullarna bli lagom bruna. Det tar bara ett par tre minuter.
Bryt itu den första du tar upp för att se om den blev genom gräddad. Om oljan är för het så blir den bränd utanpå innan den är färdig inuti. Minska värmen i så fall . Om oljan inte är tillräckligt varm så sugs den in i bullarna istället för att ge ett knaprigt skal. Mandaazi ska vara ungefär så stora som ägg men så jämna och runda blir de inte de första gångerna.
När oljan har svalnat silar man bort smulorna i den och häller tillbaka i behållaren till
nästa gång.

Tips: Prova att göra på muurika tillsammans med scouterna! Mandaazi liknar krabbelurer.