Chapati

Det platta ojästa brödet serveras nygräddat till varje mål och ersätter dessutom ofta kniv och gaffel. Chapati, som bakas på fullkornsmjöl, är det vanligaste brödet på landsbygden i norra Indien. En husmor gör en stor chapatideg ett par gånger i veckan, förvarar degen svalt och bakar ut efter hand.

12 kakor
Du behöver:
4 dl siktat grahamsmjöl
drygt 1 1/2 dl vatten
lite extra mjöl till utbakning

Gör så här:
1. Lägg mjölet i en skål. Sätt till vatten, lite i taget, och arbeta in det med händerna och knåda till en
mjuk, lite klistrig deg. Täck degen med en fuktig handuk och låt den vila en halvtimme.

2. Låt en stekpanna bli riktigt varm på medelvärme. Denna förvärmning hindrar brödet från att bli hårt.
Knåda under tiden degen med mjölade händer och dela den i 12 bollar. Kavla varje boll på rikligt mjölat bakbord till en kaka, ca 20 cm diameter. Strö på extra mjöl om degen vill fastna.

3. Sänk värmen under stekpannan till låg. Ta upp kakan och klappa den mellan händerna så att överflödigt
mjöl lossnar och lägg den i stekpannan. Grädda den ca 1 minut tills det börjar bli vita fläckar på undersidan.
Vänd kakan med stekspade eller tång och grädda den ca 1 minut även på andra sidan.

4. Lägg de nygräddade kakorna i en skål som du klätt med en ren handduk. Täck över så att de håller värmen.
Servera chapati nygräddade och varma till alla slags kött-, ris- och grönsaksrätter.
Riv av brödet och använd för att ta mat från tallriken eller ät det bredvid.