Regnbågen – olburanketi le papa (pappas filt)

Har du någon gång sett en regnbåge? Har du tänkt på varför den finns och vad den betyder för oss? 

En regnbåge är ett meteorologiskt fenomen, alltså ett väderfenomen, som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. Regnbågen är ett mångfärgat spektrum med rött ytterst och lila innerst. De övriga färgerna är (från rött till violett) orange, gul, grön och blå. Olika personer kan se olika antal färger, vissa ser även indigo och andra nyanser. Att indigo ofta ingår i den ”officiella” uppräkningen av färger beror dock på att siffran sju historiskt setts som särskilt speciell och lite magisk.

Första gången Gud visade regnbågen för människan var när Noa och hans familj steg ur Arken. I 1 Mos 9: 8-17 står det om när Gud upprättade sitt förbund med människan. Förbundet betydde att Gud ville lova människan att inte mera låta en sådan katastrof, såsom floden, ödelägga jorden. Gud talade om en ”båge”, alltså regnbågen. Gud sa att ”När bågen står bland molnen skall jag se den och tänka på det eviga förbundet mellan Gud och alla levande varelser av alla slag på jorden.”

På massajernas språk heter regnbågen olburanketi le papa= pappas filt. Papporna i massajstammarna i Tanzania har en speciell filt som de sveper om sig. Regnbågen lägger sig, på samma sätt, som en vacker filt över naturen och himlen.
Som vi sa i början så räknar vi i Sverige sju färger i regnbågen, men massajerna räknar bara tre färger i regnbågen.

1. ODO – den röda färgen, som symboliserar den viktiga elden.

2. TULELEI – den gula färgen, som symboliserar rikedom. Men, om den lyser starkare än de andra färgerna betyder det att regnet slutar.

3. ONYORI – den gröna färgen som symboliserar de gröna bladen som ger bete till djuren under regntiden och det är också färgen för glädje.

Massajerna tror att där regnbågen syns där regnar det, men bara där, ingen annanstans. Därför längtar man mycket efter den livgivande regnbågen och barnen sjunger sånger för att prisa den och locka den till sig. Men, man ser den inte som en gud bara något som är bra för djuren som de äger.

Ser ni likheten med texten vi pratade om kring Noa och när han fick se regnbågen? Regnbågen var ett gott tecken för Noa, precis som det är för massajerna.
//Mwalimu Ulf och Viktoria Nordén