Mitt spännande doppaket

En andakt för att ge symboler och ett språk för att tala om dopet i barngruppen och med hela församlingen. I slutet av texten får du tips på hur du kan hålla andakten.

Jag älskar att få paket. Den dag jag döptes gav mig Gud ett spännande paket. ALLA som är döpta har fått ett doppaket. Ett paket man får göra vad man vill med. En del väljer att låta paketet vara stängt. En del väljer att öppna det. Den dag någon säger: – ” Jag vill tro på Gud” så öppnar han eller hon sitt doppaket.

Nu ska vi öppna och kolla vad som finns där.

Oj, där ligger en spade. Den påminner mig om en saga jag har hört. Det var en gång en Kung som hette Augias. Augias var mycket rik. Han hade bland annat ett jättestort stall med många hästar. Augias hade bara ett problem, han var inte särskilt renlig. Under 30 års tid hade han aldrig rengjort sitt stall! En dag fick Herakles i uppdrag att rengöra stallet men en liten spade som enda redskap. Lyckades han rengöra stallet på en enda dag skulle han som belöning få hälften av hästarna. Det var omöjligt att gräva bort all skit, men Herakles kom på en utväg. Med spadens hjälp grävde han om två flodfåror så att de forsade genom stallet och i ett huj blev allt skinande rent.

Dopvattnet har samma kraft att göra rent. Om mitt hjärta känns smutsigt som ett Augias-stall så kan jag prata med Gud: ”Gud du har döpt mig, låt nu dopets kraft skölja mitt hjärta så att jag med glädje kan säga: Gud välkommen in i mitt hjärta”.

Nej men titta här ligger ju ett pass!

Vi som har använt ett pass idag. Varför är det bra att ha ett pass? Ett pass visar var jag hör hemma. Mitt hemland är Himlen.

Jag ska se om det finns något mer i paketet.

Ja, här finns något mer som är bra att ha när man är ute och åker. Det är en sedel. Hur vet man att en sedel är äkta? När man håller den mot ljuset så ser man vattenstämpeln. Om jag skrynklar ihop sedeln, kastar den i golvet och trampar på den vad händer då med sedelns värde.? Jag tar upp sedeln slätar till den. Kan jag handla godis för den. Ja, det kan jag. Jag håller den mot ljuset – vattenstämpeln finns kvar.

Dopet är Guds vattenstämpel på mig. Det visar att jag är Guds barn, Gud säger: ”Du är min”.

Nej, men oj, nu blev jag blöt. Vad konstigt det ligger en dusch i paketet. Är det någon av er som har sett hur man gör ett nytt badrum? Om man vill ha en dusch i badrummet så måste man ta dit en VVS-tekniker, en kille eller tjej som vet precis hur man ska göra för att installera alla kranar så att vattnet kommer dit det ska. Måste VVS-teknikern komma varje gång jag ska duscha? Nej, för att få vatten så räcker det med att skruva på kranarna. Duschen finns där, jag kan duscha varje dag.

När du döptes så installerades en förlåtelsedusch. Varje gång du ber om förlåtelse öppnar du kranarna och Guds förlåtelse strömmar över dig och gör dig ren och fräsch.

Det finns en till sak i paketet det är en bild av en duva. I många kyrkor finns det en duva. Ingen vet hur den helige Ande ser ut därför brukar man likna den helige Ande vid en duva. I dopet får jag den helige Ande. Den helige Ande är min bästa vän. JESUS kallar den helige Ande för hjälparen. Den helige Ande vill hjälpa mig i min vardag. Den helige Ande påminner mig om att JESUS är med mig alla söndagar, lördagar, fredagar, torsdagar, onsdagar, tisdagar och måndagar.

Det sista jag hittar är en bild på ett par stora händer. Hur gör du för att komma ihåg något viktigt? Ibland skriver jag det jag ska komma ihåg i handen. Gud har samma knep. Han skriver i sin hand det han tycker är allra viktigast. Vi kollar i bibeln vad som är viktigast. Jesaja 49:15-16. Vem kan Gud aldrig glömma? Dig! Nu skriver vi i handen upp vilka Gud kommer ihåg, det är alla både stora och små.

 

Tips och idéer till din andakt kring dopet

Slå in ett paket med ett roligt omslagspapper. Sätt på locket, fäst en lapp där det står DOPET.

Stoppa dit saker som du vill ta fram. Jag brukar använda dessa bilder för de har betytt något för mig. Använd de bilder som talar till dig.

Ibland har jag i en bild av en ledstång, dopet är det som leder mig genom livet. Ibland lägger jag i en dopklänning, vit – renhetens färg, den är för lång, något att växa i.

Ifall jag vet att barnen är frågvisa och funderar över detta med att det finns både barndop och vuxendop brukar jag ta med en docka som är 2-3 cm hög. Sedan tar jag fram en glasskål fylld med vatten. Båda dopen är precis lika bra men visar olika saker som händer i dopet.

Barndopet visar tydligt att det är Gud som handlar. Min tro påverkar inte dopet. (Men jag behöver tro för att kunna öppna paketet). Vuxendopet med nedsänkning i vattengrav visar vad som händer i dopet. I dopet dör mina synder med JESUS –doppa dockan ned i vattnet – i dopet uppstår jag med JESUS – låt dockan komma upp. Ren, förlåten. Det viktiga är inte när jag döps utan att jag döps.

Sjung gärna den psalm som är den vanligaste vid dop. Psalm 248, Tryggare kan ingen vara. Vi har som ledare en viktig uppgift i att bevara vår psalmskatt levande.