Böner

Liten barnbön

Gud som alla barn har kär
tänk på den som liten är.
Dina barn i alla länder
vilar tryggt i dina händer.
Du som alla språk förstår,
tack att du är Fader vår.

Av Kicki Lönnebo

 

Rör våra hjärtan

Herre, rör vid våra hjärtan
Låt oss inte be för mycket för oss själva,
och se till att vi delar allt med dem
som ingenting har.
Var du bröd för de människor som ingenting har
Var du med dem som håller på att kvävas i orättvisor.
Var du med dem som har allt:
Stora bilar, vackra hus och mycket pengar.
Var med dem som hungrar och dem som för åt sidan halva tallrikar med mat.
Vi är alla dina barn.
Vi behöver dig. Vi behöver din kärlek
Så att vi kan älska varandra inbördes.
Välsigna oss och våra bröder i hela världen.

Av Fritz Pawelzik: Afrikanska böner, EFS-förlaget 1975

 

Bön för världens barn

Vi ber för barn som ger oss kladdig pussar och nävar fulla med smörblommor utan skaft, som sover hos hunden och begraver guldfisken, som kramar oss som hastigast och glömmer lunchmaten, som har massor med plåster över hela kroppen, som klämmer ut hela tandkrämstuben i handfatet, som sörplar i sig soppan.

Och vi ber för dem som aldrig får efterätt, som inte har någon mysfilt att släpa på, som ser hur deras föräldrar dör, som inte kan hitta något bröd att stjäla, som inte har något rum att städa, för de barn som lever med riktiga monster.

Vi ber för barn som gör slut på veckopengen före tisdag, som kastar sig på golvet och skriker efter godis i snabbköpet, som petar i maten och älskar spökhistorier, som gömmer smutsiga kläder under sängen och aldrig spolar på toa, som tror på tandtroll, som inte gillar att få en kyss framför bilen, som skränar i kyrkan och skriker i telefonen, vars tårar ibland kan få oss att skratta, vars leenden kan få oss att gråta.

Vi ber för barn som lever ett liv fyllt av skräck, som inte vill äta någonting, som inte blir bortskämda av någon enda människa, som går och lägger sig hungriga och gråter sig till sömns, som lever och rör sig utan att vara närvarande.

Vi ber för barn som blir burna för att de måste bäras, för de som aldrig ger upp och för de som aldrig fått en andra chans, för de som vi förkväver och för de som griper vilken hand som helst som räcks åt dem.

Amen

Ur Alltid älskad 3, Kristina Reftel, Argument förlag