Taita/Injera
Grundrecept
20-22 stycken (6-7 portioner)
Till degen:
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 l siktad fyra sädesslag eller lantbrödsmjöl
½ l vetemjöl
(1 dl majsmjöl)
Till smeten:
4-5 dl kallt vatten
3-4 dl kokhett vatten
Dag 1:
1. Lös upp jästen i 1 dl av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och mjölet och arbeta ihop till en fast deg, helst med hushållsassistenten.
2. Täck degen väl (helst med plastlock) och låt den stå i rumstemperatur i 24-72 timmar beroende på hur syrlig man vill ha den.
Dag 2 eller 3:
1. Tillsätt 4-5 dl kallt vatten och blanda väl.
2. Därefter tillsätt 3-4 dl kokhett vatten och blanda till en lös smet.
3. Sätt på lock och låt stå minst ett par timmar i rumstemperatur.
Gräddning
I hushåll där man ofta gräddar taita/injera brukar man ha en teflonpanna som endast används till detta. För bra resultat måste pannan vara repfri och utan fettrester.
1. Sätt repfri (helst tjockbottnad) teflonpanna på spisen och värm den långsamt tills en stark värme stiger upp från ytan. Kolla värmen genom att hålla handen över pannan.
Grädda sedan på högsta värme, 5 eller 5 av 6 gradsteg, eller 11 eller 12 av 12 gradsteg.
2. Rör smeten ordentligt. Därefter skall smeten röras så lite som möjligt.
3. Lyft stekpannan med ena handen och låt den andra hälla smeten vid ena kanten.
Tippa runt smeten till dess att den täcker hela yta ni ett mycket tunt och jämnt lager.
En dl smet räcker till en stekpanna med 22 cm diameter. Torka pannan med hushållspapper emellanåt.