Hmbbasha/ambbasha

Du behöver:
50 g jäst
6 dl vatten
1 dl matolja
1 tsk salt
1 tsk svart kummin eller kardemumma
14 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Värm vattnet och matoljan till 37 grader.
2. Dela jästen i en bunke och rör ut med lite av degspadet.
3. Tillsätt resten av degspadet, salt, kryddor och det mesta av mjölet.
4. Arbeta ihop till en smidig deg och låt den jäsa övertäckt i 45 minuter.
5. Knåda degen på mjölat bakbord och platta ut till en rund kaka, ca 25-30 cm i diameter och två cm tjock, på en smord bakplåt.
6. Markera kakans översida lätt med en kniv i åtta trekantiga delar. Gör mönster på varje del med en kniv och/eller gaffel. Låt jäsa i 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 175 grader.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter.
9. Pensla brödet och låt kallna under bakduk.

Tips! Vill ni servera hmbbasha/ambbasha som kaffebröd, kan man använda 2 msk socker istället för kryddorna.

Källa: Etiopisk & Eritreansk mat för svenska kök, Gennet Awalom 2005