Doto Wat

Du behöver:
4 hackade rödlökar
2 vitlöksklyftor (hackade)
3 cm ingefära, skalad och hackad
5 dl qibe, se recept nedan
0.5 tsk kardemummakärnor, stötta
6 kryddnejlikor
0.5 tsk nymalen svartpeppar
0.5 dl berbere, se recept nedan
4 kycklinglår
4 kycklingbröst
1 liter kycklingbuljong
2 st limefrukter (använd juicen)
1 dl rött vin
4 ägg, hårdkokta
salt efter smak

QIBE – Etiopiskt kryddsmör:
1 kilo smör
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
3 cm ingefära, färsk
1 dl basilikakvistar, hackade
1 tsk spiskummin, vit eller vanlig
0.5 tsk gurkmeja
4 hela kardemummakapslar
smör att fräsa kryddorna i
en stor burk med tättslutande lock

BERBERE – Etiopisk kryddblandning:
0.5 msk fänkålsfrön
1.25 dl torkad chilipeppar, gärna New Mexico eller Serrano
1.25 dl paprikapulver
1 msk salt
1 msk malen ingefära
0.5 msk lökpulver
0.5 tsk malen kardemumma
0.5 tsk malen koriander
0.5 tsk vitlökspulver
1 krm malda nejlikor
1 krm malen kanel

Gör så här:
Fräs lök, vitlök och ingefära i qibe i 20 minuter på låg värme i en stor gryta, tills de mjuknar utan att ta färg. Tillsätt kardemumma, svartpeppar, nejlikor och berbere och fräs ytterligare 10 minuter.
Lägg i kycklinglåren och låt koka med i 10 minuter på låg värme. Lägg i kycklingbrösten.

Häll i kycklingbuljongen och låt småkoka 45 minuter på låg värme. Häll i vin och limesaft och låt småkoka ytterligare 45 minuter. Låt de hela äggen vara med de sista 5 minuterna och bli genomvarma.
Smaka av med salt.
Servera med Injerabröd och linser.

QIBE
Skölj, skala och hacka lök, vitlök och ingefära, blanda med basilikan
Och ställ åt sidan.
Smält smöret i en gryta på låg värme under omrörning; det får inte ändra färg. Skumma noga, allt skum ska bort.
Fräs spiskummin, gurkmeja och kardemuma i lite smör. Rör ner kryddorna och lökblandningen i smöret och sjud på svag värme under försiktig
Omrörning i 15 minuter.
Ta grytan från värmen och låt blandningen vila cirka 20 minuter tills kryddorna sjunkit till botten och smöret är genomskinligt. Sila försiktigt och häll smöret i en stor burk med lock.
Förslut och förvara kallt.

BERBERE
Mal fänkålen fint i elektrisk kaffekvarn eller kryddkvarn.
Det går också att krossa den i mortel.
Rör därefter ihop samtliga ingredienser väl.
Förvara i burk med tättslutande lock.

Recept av Marcus Samuelsson, recept.nu